Friday, May 14, 2010

NASI HUJAN PANAS DAN DAGING KURMA

12 May 2010 -

Petang tu, aku masuk dapur lagi. Masak nasi hujan panas dan daging kurma. ada sedara belah suami minta ku masakkan utk 40 org punya makan. Kak NB pernah cakap... lain kali kalau buat menu ni lagi.. letaklah dlm blog siap dgn resepinya.. hehe..

so kali ni.. aku masak siap ngan cybershot ku kat sebelah.. haha.. yealah nak letak kat blog, mestilah kena ada pic, barulah best kan...

sebenarnya, nasi hujan panas ni sama aje dgn nasi minyak ganukite.. rasa ku lah. yg membezakannya cuma warna nasinya saja. Masa kat ganukite, tak pernah dengar pun nama nasi hujan panas ni. Bila berada di kl, barulah dgr menu ni. dan selalulah ku terbayangkan mcmn rupa nasi hujan panas ni.. rupanya bila ku berpeluang makan... eh sama mcm nasi minyak ganukite aje... Dan menu ni kupelajari daripada mama. Tapi daging kurmanya.. kuhentam kromo aje.. pakai suka hati kepalaku aje. mungkin orang lain punya versi lagi canggih kot. hehe...

so apalagi.. jom masak!!!


1. mula2 sukat beras (gunalah beras wangi / siam ye). suka hatilah nak pakai apa utk menyukat beras ni. bukan apa, air utk beras mestilah sama dgn sukatan beras tersebut. kalau kata beras 3 tin susu. maknanya air pun kena letak sebanyak 3 tin susu.

2. masukkan beras yg telah dibersihkan ke dalam rice cooker. bersama sukatan airnya.

3. tumiskan bawang besar yg dihiris bersama minyak sapi, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih. serta daun pandan. utk 5 kg beras, ku guna 4 sudu minyak sapi. kalau tak suka minyak sapi.. boleh kurangkan ikut kemahuan sendiri yea.


4. bila bawang dah garing, tuangkan ke dalam rice cooker tadi. Lepas tu, bolehlah masukkan susu cair dan sedikit garam. utk 1 kg beras, boleh masukkan 1 sudu garam ye.



5. jgn lupa 'on' kan rice cooker tu, kalau lupa.. jawabnya tak masaklah nasi tu... hehehe..

6. inilah rupa nasi minyak yg siap dimasak. bila aje butang cook tu dh naik ke atas. cepat2lah titikkan pewarna kuning, hijau dan merah. kemudian ratakan menggunakan sudip kayu. biarkan seketika sebelum ready to eat yea..


7. beginilah rupa nasi minyak yg telah dihujanpanaskan... hehe...

8. ini pula... nasi hujan panas yg telah ready to eat... olehku.. ahaks!





okey. selalunya sementara nasi tengah masak, ku sempatlah buat daging kurma pulak...

bahan2 nya : (bahan2 yg disediakan agak banyak sebab petang itu kumasak 6 kg daging)











dan juga santan. (lupa pulak nak klik picnya...)



Cara2nya:

1. tumiskan bawang besar yg telah dihiris. masukkan juga sedikit bawang putih dan halia.


2. bila semua dah garing, masukkan rempah kurma. biarkan rempah itu garing sekejap.

3. masukkan daging (sebaiknya gunalah daging tempatan... sedap!). masukkan kentang juga.



4. masukkan santan. (ku guna santan kara aje... hehe)

5. masukkan air sebanyak yg dikehendaki. kalau nak pekat.. jgn byk sgt airnya.

6. kacau dan biarkan daging empuk. kacaulah sekali sekala agar tidak hangus dan sekata.



7. masukkan garam dan gula secukup rasa. serbuk perasa tu suka hatilah nak taruk ke tak. masukkan juga beberapa biji bunga lawang.

8. bila daging dah empuk, silalah rasa ye.. kalau kata kurang garam ke apa... bolehlah ditambah..

9. utk ku punya versi, ku suka campakkan sedikit cili padi. nanti bila makan, bolehlah di tenyeh2 cili padi tu bersama nasinya.. so adalah pedasnya terasa..... hehe


Dah siap!!! senang aje kan.

Sebarang kemusykilan... silalah tanya yea... jgn segan2.. hehe..

SELAMAT MENCUBA.............

7 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

kecur air liur! fitam! sedap...huhuhu

Leeza said...

salam...thanks...nanti akak cuba...yummy....

HLiza said...

Thanks atas resepi ni..satu hari nanti nak try..nape ye Ida masak macam senang aje, tapi kalau akak masak ada aje spoilnye..rasanya resepi lebih kurang je..takde talent lah kot..

idasm said...

nuar... alamak sori le kalau kak ida dh buat air liur nuar kecur... apalagi.. try le sekali.. hahaha

idasm said...

salam kak leeza.. besar hati ida akak singgah sini... hehe....

idasm said...

kak Hliza... sama2. ida pun bukannya pandai sangat, masih belajar jugak ni.. hehe..

akak aje yg rasa spoil kot.. may be org lain makan cakap sedap...

apa2 pun, ida mmg enjoy memasak... suka cuba jaya..

Amna Faqiha said...

sedapppnya kak, blom rasa lagi tuuu