Monday, November 29, 2010

PROGRAM QURBAN DI BATANG KALI

Salam ceria buat semua.

Nampaknya catatan daripada hati ida ni makin banyak yang tertangguh. Sekarang dah nak masuk bulan Disember, tp kisah bulan Nov belum selesai lagi. Tp ida nak kisahkan jugak sebab blog ini mmg macam diari ida pun.. hehe.

18 hb Nov 2010

Hari raya Haji tahun ni ida tak balik kampung. Tp sebenarnya mmg raya haji ida jarang balik kampung. Selalunya beraya di KL aje. Tahun ni ida dan suami terlibat dgn program Qurban yang dianjurkan oleh Jamiyah di perkampungan orang asli yg terletak di Batang Kali. Pihak Jamiyah minta tolong kami masakkan hidangan untuk dijamu kepada penduduk kampung orang asli.

Jadi kami bawak tukang masak restoran kami, Uncle Latif utk masak 5 periuk nasi beriani bukhari daging, 2 periuk daging masala dan 1 periuk besar sup tulang. Anggaran untuk 500 orang makan.

3 ekor lembu telah selamat disembelih sewaktu kami tiba. Ahli2 Jamiyah bergotong royong melapah dan memotong daging. Sebahagian daging diagih-agihkan kepada penduduk kampung. Dan sebahagiannya dimasak. Tulangnya dibuat sup, manakala organ dalaman dibuat kerabu.

Yang ida ni pulak bukan saje excited nak masak2 kat sini, tp excited jugak sebab first time nak klik2 guna camera baru Nikon D90 yg baru je dibeli oleh suami ida. (ida guna auto aje.. hehe)






Memasak di luar lokasi ni sebenarnya bukan mudah. Sebelum tiba hari program, kami mengadakan mesyuarat beberapa kali bagi menjamin kelancaran program. Bila nak masak banyak2 ni, perkakas memasak dan bahan2 keperluan perlulah mencukupi. Kalau ikut masa meeting, periuk dan dapur telah disediakan. Kami tak perlu bawak. Tapi suami ida ambil langkah berjaga2. Dia suruh tukang masak bawak seberapa banyak periuk dan dapur yang boleh muat dlm van (selain bahan2 memasak). So tukang masak kami bawak 12 periuk dan 5 dapur.

Dan nampaknya langkah berjaga2 suami ida tu kena pada tempatnya, sebab periuk yg disediakan tak cukup dan bersaiz kecil. Manakala dapur yg ada menggunakan low pressure regulator.




Ahli2 Jamiyah yang hadir excited nak tengok macamana kami masak nasi beriani bukhari. Ada yang siap sedia dgn pen dan kertas dan ada yang siap sedia dgn camera. Tegoklah pic kat bawah ni, siap naik atas kerusi lagi.. hehe.. semangat!!!


Sup tulang kat bawah ni kami masak guna dapur kayu. Dapur yang ada semua tengah pakai. Nanti nasi dan lauk siap dimasak, sup tulang pulak tak menjadi. Jadi ida ambil inisiatif minta tolong anak2 muda orang asli menyalakan kayu api utk dijadikan dapur. Sekejap aje, dh siap unggun apinya..


- majlis penyerahan sumbangan. (sementara hidangan siap dimasak)


- rumah orang asli...


- makan time!!!




- baki nasi dan lauk diagihkan secara tapau..



Selesai semuanya lebih kurang jam 4 petang. Walau ada beberapa kekangan, tp alhamdulillah majlis berjaya dilaksanakan seperti yang dirancang.

15 comments:

Kamsiah yusoff said...

salam
daging korban masih ada dlm peti ais ke?:)

Nor Ramli said...

Salam ida..
Alhamdulillah...semoga Allah memberkati...bila nak deting dengan ida ye :)

Emak si Teta dan Balkish, mak Andak Ojan, Hakim, said...

idah bestnya, kalau akak tak beraya di kampung, mahu akak ikut sekali tau..ha ha seronok tengoknya..

idasm said...

kak kamsiah,
daging korban kat kl ni mmg xde kak.. hehe. tp mak ada bawak dr kampung tu ari.. so adalah lagi..

idasm said...

Am,
tima kasih. jom le .. teringin jugak nak dating ngan am ni..

idasm said...

Kak NB,
Rasnaya yg kat kg akak lagi meriah. sini 3 ekor lembu aje. Tp kalau akak ikut, idalah org yg paling teruja.. hehe..

LynnAiza said...

memang efisyennn la k.idaa..=)

p/s::tak tahan tgokkk tulang2 yg menggelegak dlm periukkk bsor tuu..haha

idasm said...

lin... hehe... tima kasih. sup tulang tu lin sekejap aje licin..

sweetsal said...

bestnye memasak secara live depan penonton..pertama kali ke ida masak di luar kawasan..akak pun teringin nak tengok, blh la belajar buat nasi bukhari yg sgt sedapp..hehe

Elly said...

salam ida..
thn ni pun sy x blk ganu..lps solat raya ari tu blk umah dan tido spjg hari jer..
ida..nasi bukhari, nasi bukhara, nasi bohari dan nasi beriani tu sama ker..nasi beriani sy penah mkn..lain2 blom cuba lg..klu hulur nasi dagang atau nasi kerabu mmg i x tolak..

idasm said...

kak sal,
ida jd assistant aje... hehe. rasanya pertama kali masak kat luar ni...
nasi beriani ni lebih kurang yg ada tu aje kak. akak masak kat rumah may be lebih sedap...

idasm said...

Elly,
kata nak add kat fb, takde pun..

nasi tu semua rasanya lebih kurang lah elly, nama aje yg beza. ida punya nasi bukhari yang masak sekali dgn ayam / daging / kambing.

nasi dagang / nasi kerabu... ida pun suker.. hehe..

secangkir madu merah said...

ida tempek le resepi nasi briyani mu itu...sedapnya...

idasm said...

kak yati,

mana tahu sedap. akak belum pernah rasa lagi...

NENSA MOON said...

congrats Ida ya... acaranya sudah sukses!
hebat ya Ida bisa buat jamuan segitu banyaknya.. semoga Allah melimpahkan rahmat n berkatnya buat ida and family.

congrats juga ats kamera Nikkon-nya... pantaslah foto2nya tambah keren!! top deh Ida...hehe...