Sunday, May 10, 2009

DI BALIK TABIR....

Bila kami sampai aje kat lokasi event ... DEWAN MES .. 80% kerja dah siap. Boss pun tersenyum puashati, bila tengok semua dah siap. Makanan dan minuman semua dah tiba dari restoran. Pinggan dan gelas semuanya dah bersusun cantik kat atas meja makan. Tinggal nak letak food aje dalam insert2 dome tu.
- Dalam periuk2 tu.. ada nasi beriani dhubai, ada kambing kurma lada hitam dan ada sayur brokoli kentang dan juga ikan tenggiri. Dalam food containers tu pulak ada kuah kari ikan. Pengat pisang dan acar buah ada kat meja sebelah.. tak nampak dari sini.


- yg ni pulak sebahagian air minuman... buahan tropika. Tea / Coffee pun ada kat meja sebelah.

Utk 24 meja biasa, alas meja dan riben warna biru. Cantik jugak... pakai set biru ni.. sebenarnya alas meja biru dan riben biru tu kami buat khas utk majlis diorang ni.. Manakala utk 8 meja VIP dan 3 meja VVIP, guna alas meja krim dan riben gold... amacam cantik tak... hehe..

- meja biasa. Nampak tak kad2 menu atas meja tu... hehe...

- meja VIP


Aku pulak, terus aje letak bunga2 tu kat meja VVIP dan serahkan rose & orchid petals kat Ayu , minta dia taburkan atas semua meja2.



- adik2 crew diarahkan olehku utk memakai vest rasmi catering. Dalam tong biru bertindih dua itu ada ayam tandoori.

- aku tolong Ayu buat labelling utk minuman.

- adik2 crew sedang memasang lilin dalam dome bagi memastikan hidangan sentiasa panas.

- sempat posing utk kenangan...

Tepat jam 7.30 malam, kami mulakan operasi memasukkan semua makanan ke dalam insert2 dome, seterusnya menghantar hidangan ke meja makan.

- boss tunjuk skill dulu... hehe...

- inilah yg dikacau boss tadi. kambing kurma lada hitam.

- yg ni pulak kari ikan tenggiri masakankulah... hehe...

Itu aje yg sempat kuklik sepanjang operasi tadi. Yang lain tak sempat sebab aku pun turut sama membantu...

Bila semua jemputan mula makan nasi, kami pulun buat dessert pulak. Menyusun buah-buahan (tembikai, anggur, honey dew) ke dalam piring. 1 meja 3 piring, so total 96 piring buah. Manakala utk VVIP, sepiring seorang, so 24 piring buah. Selepas itu kami prepare pengat pisang dan kuih talam ubi pulak utk VIP dan VVIP. Utk meja biasa, pengat pisang, kuih talam ubi dan kopi / teh dihidangkan secara buffet.

Apabila semua itu selesai.. barulah kami pulak team catering duduk makan beramai-ramai...

- yg ni gambar candid .. aku klik.. tapi bila sedar aku dah klik.. diorang akan cakap... ala... nape tak cakap... sekali lagilah kak...

- so inilah gambar yg sekali lagi tu... readylah tu kononnya..... hehe.. lawak diorang ni...

- salah seorang entertainer.... awek2 polis jugak ni...



- Dato' dan Datin dipelawa utk buat 'pocho-pocho'... sejenis senaman yg semakin popular sekarang ni.. syok pulak aku tengok... sekejap aje diorang masuk.. terus langkah tu jadi sama.. cayalah kat diorang...


- salah seorang artis jemputan... musly ramlee.
- aishah pun ada....

- boss bersama Dato' Zulhasnan (mantan menteri wilayah)


ALHAMDULILLAH, SYUKUR.... majlis berjalan lancar. Dato'2 yg duduk meeting ngan aku hari tu semua ucapkan syabas dan terima kasih pada kami atas hidangan yg sungguh enak dan lazat... dan kami pun sengeh memanjang.... hehe...

.........as usual full list of menu and proper pictures will be post at DUNIA CATERINGKU................ thank you for all ............

10 comments:

aliFF azRIN said...

salam kak..wah!tauke catering yg berjaya akak sy nieh!lapar plak tgk masakan2 akak tu...hehehe..akak nie mmg kreatif lar...sy salute akak...hehehe..akak ader kedai di medan tuanku ke??

haziq-amsyar said...

mama: kak ida, syabas & tahniah kerana catering kat dewan mes berjalan dengan lancar & mendapat pujian ramai... nurul tabik spring la ngan kak ida & team my selera..:-P

idasm said...

Azrin: restoran dan catering suami akak punya.. akak tolong dia manage aje.. hehe.. restoran ada 2 , satu kat medan tuanku. lagi satu kat masjid india - yg ni kecil aje...
azrin tima kasih , ada benda bila kita minat, kita akan buat sungguh2 kan...

Haziq-Amsyar: tima kasih atas ucapan itu. syukur... setakat ni semua catering berjalan lancar... alhamdulillah...

aliFF azRIN said...

ok la tu kak..kire berjaya juga tau...bangga sy tgk..btol2 kalo ape yg kite minat kite akn wat betol2..
oh ok 2 kak..kalo sy turun KL bleh ka jenguk ke restoran akak..mak sy mmg suke pg brshoping kt masjid india tu..nnt akak bgtau name restoran akak yea..

zue_zf said...

Ya Allah kak ida bestnyer sy tgk k.ida......semua tue akak masak sndiri...wah mmg sy salutelah !
akak mmg mggunakan bakat yg ada dgn sebaiknyer.....x sangka akak sebegitu hebat yer !!!!!!

idasm said...

Zue... ish zue.. takdelah hebat sangat.. akak main redah aje... tp bukan semua lauk kak ida masak. utk catering kali ni akak masak 2 item aje.. yg lain chef akak yg masak.... hehe.

Emak si Teta dan Balkish, mak Andak Ojan, Hakim, said...

Salam ida
tengok makanan tu semua sedapnya, sedap..tapi dalam proses penyembuhan ni hanya boleh makan susu dgn roti aje!

idasm said...

salam kak NB,
la tak sangka akak tinggalkan komen utk ida lagi... dlm demam2 tu akak sempat lagi yea... thank u kak. seronok bila dpt tahu akak semakin sembuh... makan ubat jgn lupa tau kak.

Anonymous said...

ah la kak cantik jugak kan alas meja n riben biru tu hehe yg gold pon cantik tp yg gold da biasa tgk hehe

baru la style pakai vest hehe baru nampak mcm waiter PRO hehe

mcm biase pic2 lauk tu mmg menyelerakan org ni ... yummy2

bestnye ade artis seperti musly ramlee n kak aishah tuh

alhamdulilah majlis sempurna n dpt pujian segala... mmg la wajib3 hehe

PerantauSepi1306 said...

so proud of you ida ;D