Entri kali ini.. aku ingin berkongsi resepi dengan anda semua....
Resepi ni aku tak belajar dari mana-mana pun. Sekadar cuba jaya sendiri aje. Sebenarnya aku ni memang suka sangat cuba jaya. Asal makan aje sesuatu yang baru kat mana-mana, esok lusa aku akan cuba jaya sendiri kat rumah. Dan yang jadi hakim of couselah suamiku... hehe
Resepi ni senang aje sebenarnya, kalau kata dah tak tau nak masak apa .. cubalah resepi ni yea...
Resepi ni aku tak belajar dari mana-mana pun. Sekadar cuba jaya sendiri aje. Sebenarnya aku ni memang suka sangat cuba jaya. Asal makan aje sesuatu yang baru kat mana-mana, esok lusa aku akan cuba jaya sendiri kat rumah. Dan yang jadi hakim of couselah suamiku... hehe
Resepi ni senang aje sebenarnya, kalau kata dah tak tau nak masak apa .. cubalah resepi ni yea...
DAGING LADA HITAM
Bahan-bahannya:-
1) 500 gram Daging - kalau nak sedap gunalah Daging Tempatan. Lebih cepat empuk dan rasanya memang berbeza dgn daging import. Utk jimat masa, rebus daging terlebih dahulu bersama sedikit garam sehingga empuk.
2) 3 biji bawang besar - di hiris
Cara-cara:-
Panaskan minyak. Tumis bawang yg telah dihiris sehingga garing.
Masukkan daging yg telah direbus terlebih dahulu. (air rebusan daging jangan dibuang) Kacau. Selepas daging agak garing, masukkan sedikit air rebusan daging. Masukkan lada hitam dan halia.
Masukkan cili padi yg telah diketuk, bergantung kepada kepedasan masing-masing. Masukkan garam dan perasa secukup rasa. Boleh juga masukkan sedikit kicap manis dan sedikit sos tiram. Apabila telah mendidih, bancuh tepung jagung dengan sedikit air. Masukkan air tepung jagung ke dalam kuali. Kuah akan menjadi lebih pekat selepas mendidih.
Masukkan cili padi yg telah diketuk, bergantung kepada kepedasan masing-masing. Masukkan garam dan perasa secukup rasa. Boleh juga masukkan sedikit kicap manis dan sedikit sos tiram. Apabila telah mendidih, bancuh tepung jagung dengan sedikit air. Masukkan air tepung jagung ke dalam kuali. Kuah akan menjadi lebih pekat selepas mendidih.
Inilah rupa Daging Lada Hitam.... selamat mencuba...
* TIPS:
1)pastikan bawang betul-betul garing apabila menumis ukt memastikan kesedapan memasak
2) pastikan daging betul-betul empuk utk memastikan suami anda menggemari daging..hehe
3) daging boleh rebus terlebih dahulu di waktu lapang masing-masing, kerana untuk memasak Daging Lada Hitam cuma memerlukan masa 15 minit shj.
5 comments:
WOW berselera org tgk daging tuh hehe bole la cilok resepi kak ida ni yer... ade lada padi lagi yummy2
trus terang mmg daging kat sane sedap la kak berbanding dgn daging kat sini tau... org kalo gi kl kan adik ipar org tahu sgt org suke mkn daging tempatan kat sana hehehe
bole la nanti org suro dia masak kan resepi yg akk kasi ni.. TQ chef NURHIDAYAH BTE MOHAMMAD hehehehe TAJLENA
Kak Ida, thanks kongsi resepi yer! Mak wan dah salin resepi tu..huhu.. next time share lg yer.. =)
Sedap nyer!!! Ya ALLAH smpai x tekata...
:D
Tajlena : tak thu pulak kak ida daging sini lbh sedap dr spore... Lena ni kan buat malu kak ida aje ...
Azwan: Mak wan salin resepi, biar betul wan.. Hehe segan pulak rasanya.. Cakap ngan mak wan tima kasih sudi ambik resepi dr kak ida ni .. Hehe
Edan: edan ni cakap ye ye aje mcm dh rasa ...
fuyooo..best ni..kalu xcuba rugi
ni..heheh..ntah bila nak masuk dapur ni..ahakkss
Post a Comment